Promoot UV-beschermend gedrag

Huidkanker neemt fors toe in België. Meer dan 90% van de gevallen is te wijten aan overmatige blootstelling aan UV-stralen. Om de stijgende cijfers terug te dringen, lanceert Zorg en Gezondheid de Smeerweer-campagne. Die focust zich op het promoten van UV-beschermend gedrag bij de burger.

Als initiatief om de stijgende cijfers terug te dringen, stelt Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, een nieuwe UV-sensibiliseringscampagne voor: 'De Smeerweer-campagne'. Die wil de Vlaamse burger ertoe aanzetten om verstandig om te gaan met zon en zonnebankgebruik. Door je gedrag aan te passen, kan je het risico op huidkanker in grote mate beperken.

Deze campagne legt ook de link met de jaarlijkse ‘Warme Dagen’-campagne, die tips geeft over welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen om problemen te voorkomen als gevolg van hoge temperaturen.

Wanneer is het smeerweer?

Smeerweer is gelinkt aan de UV-index, zoals die wordt aangeduid door het KMI. De UV-index krijgt een waarde van 0 (lage UV-intensiteit, huid verbrandt langzaam) tot 11+ (extreem hoge UV-intensiteit, huid verbrandt bijna onmiddellijk). Als dit cijfer gelijk is aan of hoger is dan 3 is het smeerweer. Als dat het geval is, is het belangrijk dat we ons beschermen tegen schadelijke UV-straling, zelfs op momenten wanneer de zon op het eerste zicht niet hard lijkt te schijnen.

Wat te doen bij smeerweer?

Om verstandig om te gaan met UV-stralen zijn de 3 volgende tips belangrijk:

  1. Zon weren: Zoek de schaduw op tijdens de uren met de meest intense UV-straling, meestal tussen 11 en 15u. Hou ook in de schaduw rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door o.a. water, zand of sneeuw.
  2. Kleren: Bedek de huid met kleding die armen en benen bedekt, zet een petje/hoed met brede rand en zonnebril op met UV-werende glazen om je gezicht en hals in de schaduw te houden.
  3. Smeren: Smeer 30 minuten voor je blootstelling aan de zon rijkelijk zonnecrème met ten minste een SPF 30 op de huid en herhaal dit elke 2-3 uur. Deze drie handelingen zijn terug te vinden op alle campagnemateriaal met de volgende oproep: ‘Zon weren, kleren, smeren!’

Hoe kan je de campagne mee uitdragen?

Het campagnemateriaal vind je op www.smeerweer.be. Je kan er onder meer gratis A3-affiches bestellen of visuals voor digitale schermen downloaden.