Bouw met ons mee aan een integraal zorgtraject recidiverend vallen
Uit incidentiecijfers van het Expertisecentrum Val-en fractuurpreventie Vlaanderen blijkt dat 24 tot 40% van de thuiswonende 65-plussers minstens éénmaal per jaar valt. Bijna de helft daarvan valt zelfs regelmatig, vooral de oudere zorgvrager met meerdere chronische aandoeningen en fysieke en cognitieve achteruitgang. Gezien de vergrijzing mogen we ervan uitgaan dat het aandeel 65-plussers in onze regio snel toeneemt en dus ook het valrisico.
Een val heeft vaak fysieke gevolgen, maar ook de psychosociale gevolgen mogen niet onderschat worden. Valangst leidt vaak tot het vermijden van sociale interactie, een verminderd zelfvertrouwen en afname van de levenskwaliteit.
Empact organiseert samen met de eerstelijnszone RITS en Logo Midden-West-Vlaanderen een aantal overlegtafels om te werken rond dit recidiverend vallen. We vertrekken van de bestaande richtlijnen van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV). Vervolgens vragen wij ons af hoe wij de oudere zorgvrager beter kunnen ondersteunen om vallen in de thuissetting en in de woonzorgcentra te voorkomen.
- Wat kunnen de verschillende zorg- en hulpverleners binnen onze eerstelijnszone doen om meer bewustzijn te creëren rond dit thema?
- En ook, hoe kunnen wij de transmurale samenwerking tussen de eerste, tweede en derdelijn en de ziekenhuizen optimaliseren om herhaaldelijk vallen en heropname te voorkomen?
Eerste digitale startvergadering op 12 maart 2024
Een van de doelen binnen dit project is om beter zicht te krijgen op het zorgaanbod m.b.t. vallen en de patiënt met valrisico te informeren en motiveren om in te stappen in het transmuraal zorgprogramma. Om mogelijke verbeterpunten in het huidige zorgproces te evalueren, organiseerde Empact een eerste digitale startvergadering op 12 maart voor alle betrokken zorgverleners. Bekijk hieronder de opname!
Aftrap transmuraal zorgprogramma ‘Recidiverend vallen’ in regio ELZ RITS
Wat?
Een uitgestippeld, kwalitatief, multidisciplinair behandelplan voor de oudere zorgvrager met verhoogd valrisico over de muren van de verschillende zorginstellingen van regio ELZ RITS heen.
Waarom?
Om het zorgproces voor de oudere zorgvrager te verbeteren in die mate dat het aantal valincidenten beperkt blijft. Om de zorgverlener in tijden van vergrijzing te ondersteunen en multidisciplinaire samenwerking te vergemakkelijken. Om de zorg betaalbaar te houden.
Wie?
Dit is een initiatief van empact in samenwerking met het Logo midden-West-Vlaanderen en eerstelijnszone regio RITS.
Hoe?
Met een uitgekiemd plan én de hulp van vele zorgverleners uit het werkveld!
Herbekijk de opname van de aftrap op YouTube.
Twijfel niet langer om hieraan mee te werken en contacteer petra.empact@wvlzorgt.be!
Digitaal infomoment op 1 oktober 2024
Het integraal zorgtraject 'recidiverend vallen' levert resultaten op. Empact werkt samen met ELZ RITS en Logo Midden-West-Vlaanderen dit najaar nog twee tools uit:
- Een weekkalender rond valpreventie voor de ouderen van eerstelijnszone RITS. Deze kalender 2025 helpt 65-plussers om rechtop te blijven. De kalender informeert en sensibiliseert en is doorspekt met tal van tips&tricks rond valpreventiemaatregelen.
- Een wegwijzer rond valpreventie voor de zorgverleners van eerstelijnszone RITS. De wegwijzer biedt in waaiervorm de nodige ondersteuning aan zorgverleners om 65-plussers bij te staan in hun strijd tegen vallen. De wegwijzer geeft aanvullend, meer technische informatie. Tegelijkertijd sensibiliseert de wegwijzer ook: de sleutel van een doeltreffend valpreventiebeleid is optreden als zorgteam. De boodschap in de wegwijzer: verwijs concreet door naar elkaar en bouw mee aan dat zorgteam rond de oudere met valrisico.
Behalve deze tools wordt ook getracht om in eerstelijnszone RITS een netwerk uit te bouwen rond transmuraal valpreventiebeleid voor vallers en bijna-vallers. Er is een WIJ-gevoel nodig. Rond valpreventie in de thuissetting moet je samenwerken, want vele zorgdisciplines zijn betrokken. Met de weekkalender en de wegwijzer hoopt empact dit WIJ-gevoel te ondersteunen. Wij hopen dat beide tools wijd verspreid geraken in de regio en bruikbaar zijn om in te spelen op de noden.
241001 Digitaal overlegmoment integraal zorgtraject recidiverend vallen-Opname van vergadering.mp4