Delen medicatieschema

Als je aan een chronische aandoening lijdt, heb je baat bij een persoonlijke begeleiding van je geneesmiddelengebruik, zeker als je verschillende geneesmiddelen per dag neemt. Daarom is het zinvol om een huisapotheker te kiezen, deze zorgt voor een persoonlijke begeleiding afgestemd op jouw noden.

Taken van mijn huisapotheker:

✓ Je huisapotheker heeft een volledig overzicht van de geneesmiddelen die je neemt.

✓ Je huisapotheker heeft altijd een juist medicatieschema voor je klaar.

✓ Je huisapotheker staat in voor persoonlijke begeleiding afgestemd op jouw noden.

✓ Je huisapotheker werkt samen met je (huis)arts en andere zorgverleners, en is de contactpersoon voor informatie over jouw medicatie.

Wie is mijn huisapotheker?

Dit is jouw vertrouwde apotheker die jij kiest om  je medicatie op te volgen en je te begeleiden bij het goed gebruik van je geneesmiddelen. Je kan op elk ogenblik van huisapotheker veranderen. Je kan, indien nodig, ook bij een andere apotheker terecht om medicatie af te halen (bijvoorbeeld bij een wachtdienst of tijdens een uitstap).

Kostprijs?

Voor personen met een chronische aandoening, is dit gratis. Jouw huisapotheker krijgt jaarlijks een toelage van € 31,80 van jouw ziekenfonds.

Gezonde voeding voor werknemers

Het luik ‘gezonde voeding’ is erop gericht om enerzijds het personeel van zorg- en welzijnsorganisaties aan te sporen om gezond te eten, en anderzijds ook de chronisch zieke te motiveren om gezond te eten. In 2018 organiseerden we alvast een symposium voor zorgverleners en welzijnswerkers om binnen hun organisatie werk te maken van een voedingsbeleid. Sinds 2019 werken we prikkelende acties uit om concreter werk te maken van dat voedingsbeleid (sensibilisering, labels op aanbod, nudging, kookworkshops en winkeloefeningen …). 

Dit initiatief wordt uitgewerkt in nauwe samenwerking met het Logo Midden-West-Vlaanderen.

Voor wie? 

Werknemers, leden, bezoekers en bewoners van zorg- en welzijnsinstellingen. 

Wie kan hiermee aan de slag? 

Zorg- en welzijnsinstellingen in de regio Midden-West-Vlaanderen.

Waarom? 

Werknemers die gezond eten, hebben meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Je werknemers aanzetten om gezonder en gevarieerder te eten loont dus. Daarnaast hebben ook chronisch zieken baat bij gezonde voeding: het ondersteunt hun behandeling, maar komt ook hun algemene gezondheid ten goede.

Praktisch

Binnen de actie ‘Gezonde voeding’ onderscheiden we twee delen: enerzijds zetten we in op universele preventie naar zorgverleners en welzijnswerkers als personeelslid, anderzijds op individugerichte preventie vanuit zorg en welzijn naar de chronisch zieke patiënt.

Deel I: Gezonde voeding bij personeel van zorg- en welzijnsorganisaties

Planning 2018:

Het empact-symposium ‘Hoe maak je gezonde voeding vanzelfsprekend op je werkvloer’ was het startpunt van onze actie ‘‘Gezonde voeding naar het personeel van zorg- en welzijnsinstellingen’. In het najaar van 2018 gaven we zorg- en welzijnsvoorzieningen input om werk te maken van een voedingsbeleid op het werk.

Planning 2019:

In de toekomst staan onderstaande topics op het programma volgens de planning: 

  • Voorjaar 2020: Nudging tips 
  • Najaar 2020: Kookworkshops en winkeloefeningen op de werkvloer 
  • Voorjaar 2021: Screening voedingsaanbod door diëtist 
  • Najaar 2021: Sensibilisering werknemers: “gezond eten thuis”
Deel II: Gezonde voeding bij chronisch zieke patiënten 

Toekomstige planning:

  • Najaar 2019: Promotie obesitasprogramma’s naar de burger
  • Najaar 2020: Handvatten voor zorgverleners om gepaste voedingsadviezen
  • Voorjaar 2021: Handvatten voor zorgverleners om gepaste voedingsadviezen te geven aan chronisch zieke patiënt
  • Najaar 2021: Handvatten voor huisartsen