Sneltesten bij de apotheker
Sinds deze zomer kan je bij je lokale apotheker een sneltest laten afnemen. Dit werd beslist om de werkdruk bij de testcentra en huisartsen zo laag mogelijk te houden.
Toen kon men, tegen betaling, een sneltest laten afnemen bij de apotheker om een COVID-safe-ticket te bekomen in het kader van reizen en evenementen.
Sinds 1 november echter, mag de apotheker nu ook terugbetaalde sneltests afnemen in bepaalde situaties:
- Wanneer je symptomen hebt die minder dan 5 dagen aanwezig zijn.
Denk hierbij aan de typische verschijnselen bij COVID: koorts, keelpijn, hoesten, niezen, spierpijn.
Belangrijk is dat de symptomen niet langer dan 5 dagen aanwezig zijn. Na deze periode kan het aantal virusdeeltjes in het lichaam namelijk heel erg dalen waardoor de sneltest geen infectie meer kan meten. Op die manier krijg je een negatief resultaat terwijl je wel degelijk COVID-positief bent.
- Wanneer je terugkeert van een reis
Na het invullen van het Passenger Locator Form (PLF) krijg je, afhankelijk vanuit welke regio je komt, een advies om je al dan niet te laten testen op COVID.
Wanneer het nodig zou blijken te zijn, krijg je twee ctpc-codes om je tweemaal te laten testen: op dag 1 en op dag 7. Deze test kan je laten uitvoeren in een testcentrum, maar ook bij je apotheker. Breng in dat geval zeker deze code mee naar de apotheek!
- I.k.v. horeca, reizen evenementen – niet terugbetaald
Jouw apotheker mag je ook nog steeds testen voor evenementen, horecabezoeken, …
Enkel is in deze situatie de test niet terugbetaald. In dit geval vraagt je apotheker je een bijdrage van ongeveer € 26 euro.
Enkele veelgestelde vragen:
Ik ben een hoogrisico-contact, maar heb geen symptomen. Mag ik dan ook naar mijn apotheker om me te laten testen?
Het antwoord is helaas: NEEN. Je kan perfect COVID-positief zijn, maar geen symptomen dragen. In dit geval is een reëel risico dat een sneltest de virale lading opnieuw niet kan meten. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk een negatief resultaat krijgt op je sneltest, maar wel degelijk positief bent.
Bij hoogrisico-contacten is het dan ook essentieel om tweemaal een PCR-test te laten uitvoeren: zo snel mogelijk na het laatste hoogrisico-contact (officieel dag 1) en op dag 7.
Hiervoor heb je een ctpc-code nodig. Dit wordt je bezorgd door contacttracing. Een andere optie is eventueel je huisarts opbellen die ook een ctpc-code kan aanmaken.
Ik ben positief getest in de apotheek. Heb ik nu nog nood aan een PCR-test?
Nee. Eens positief getest, start voor jou de isolatie-periode. Deze bedraagt minstens 10 dagen, op voorwaarde dat je dan ook 3 dagen koortsvrij bent en eventuele ademhalingsklachten onder controle zijn.
Is dit niet het geval? Dan blijf je beter nog wat langer in isolatie.
Tijdens deze periode zal je COVID-certificaat van je vaccinatie geblokkeerd worden voor 11 dagen: dit is de dag van de test en de volgende 10 dagen. Na deze periode is je COVID-certificaat terug geldig.
Ben je niet gevaccineerd? Dan kan het wél interessant zijn nog een PCR-test te laten afnemen. Dan wordt er na dezelfde tijdsperiode een herstelcertificaat voor je aangemaakt. Deze is 6 maanden geldig.
Kan ik zomaar bij een apotheker binnenstappen om me te laten testen?
Liever niet. Vooreerst is iedere apotheker vrij om deze dienst al dan niet aan te bieden.
Het is namelijk belangrijk dat de apotheek een aparte, veilige ruimte heeft om deze testen uit te voeren met respect voor je privacy.
Op www.apotheek.be kan je nakijken welke apotheken in jouw regio een sneltest aanbieden. Klik hiervoor op ‘in welke apotheken kan ik me laten testen op COVID?’.
Eens een geschikte apotheek gevonden, raden we je ook aan de apotheek even te contacteren. Sommige apotheken werken namelijk op afspraak, of voeren sneltesten uit op bepaalde tijdstippen op de dag.
Ten slotte raden we je ten zeerste aan om je in de apotheek aan te melden met een ctpc-code.
Wanneer je terugkeert van een reis, heb je deze alvast op zak. Wanneer je symptomen hebt, kan je een zelfevaluatietest invullen op: sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/sat.
Wanneer het nodig blijkt te zijn een test uit te voeren, kan je vragen een ctpc-code aan te maken. Deze breng je dan mee naar de apotheek.
Opgelet: je kan slechts 1x per 11 dagen een ctpc-code aanmaken. Deze maatregel is er om het onnodig afnemen van sneltesten tegen te houden, alsook om misbruik te voorkomen van het gratis afnemen van sneltesten i.k.v. een COVID-safe-ticket.