Vaccinatiebereidheid

De vaccinatie van de algemene bevolking werd opgestart. Tegen eind juni kreeg iedereen (alle 18+) zijn/haar vaccinatie-uitnodiging.

We verwachten bij deze doelgroep meer vaccinatietwijfel dan bij 65-plussers en risicopatiënten. Dat blijkt ook uit de grote coronastudie van Universiteit Antwerpen, UHasselt en KU Leuven.

De studie toont dat West-Vlaanderen achterop bengelt qua vaccinatiebereidheid. Enkel Limburg doet het nog slechter.

Daarom brengen we graag de gespreksleidraad voor zorgverleners opnieuw onder de aandacht; klik hier

We hebben de hulp van alle zorg- en welzijnsprofessionals nodig om vaccinatietwijfelaars te sensibiliseren en hen de juiste informatie te bezorgen, zodat ook zij gemotiveerd zijn om zich te laten vaccineren. Door je expertise en vertrouwensrelatie met je doelgroep ben je het best geplaatst om vaccinatietwijfelaars te informeren. De fiche in bijlage wil jou daarbij helpen: Hoe kan jij op een motiverende, niet-dwingende wijze communiceren met je doelgroep over COVID-19 vaccinatie? De voorzijde van deze fiche geeft 10 tips. De achterzijde geeft een overzicht van misvattingen over vaccins en vaccinatie, en de correcte antwoorden daarop.

 

Verspreid jij deze fiche met nuttige tips naar jouw achterban, om samen het gesprek met vaccinatietwijfelaars aan te gaan?

 

Tot slot: momenteel vergen twee doelgroepen bij de no shows in het vaccinatiecentrum extra aandacht: mensen van buitenlandse origine, en mensen met een verhoogde tegemoetkoming. We volgen de zaak van nabij op, maar ondertussen willen we je toch al vragen om in contacten met jouw doelgroep te polsen of mensen hun uitnodigingsbrief ontvangen hebben, en of ze hulp nodig hebben bij het bevestigen van de afspraak of het vervoer naar het vaccinatiecentrum. 

 

Voor meer informatie over de praktische organisatie van het vaccinatiecentrum, mobiliteit, het wijzigen van afspraken … kan je terecht bij het callcenter verbonden aan het vaccinatiecentrum van jouw regio

De meest gestelde vragen rond vaccinatie hier beantwoord!

  • Hoe weet ik waar en wanneer ik mij kan laten vaccineren?
  • Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?
  • Als ik niet inga op mijn vaccinatie met AstraZeneca, is er dan een kans dat ik later wordt uitgenodigd voor een ander vaccin?
  • In welke gevallen stel je vaccinatie beter even uit?
  • Ik wil graag op de reservelijist komen. Hoe doe ik dat?
  • Hoe lang ben ik na vaccinatie beschermd tegen het coronavaccin?
  • ...

Via de website laatjevaccineren.be vind je een antwoord op al je vragen!

Warme oproep QVAX

Warme oproep: ‘Schrijf je in voor de QVAX-reservelijst’

“Nu de vaccinatiecampagne in volle versnelling komt, is deze QVAX-reservelijst ontzettend belangrijk voor ons vaccinatiecentrum”, getuigt centrummanager Dieter Ducoulombier. “Op het einde van een prikdag hebben we een percentage van vaccins over door annulaties, ‘no-shows’ of lege sloten van mensen die hun uitnodiging niet bevestigden. Dankzij de reservelijsten kunnen we deze plaatsen toch invullen. Zo gaat geen waardevolle prik verloren.”

Meld je aan via www.qvax.be
Het systeem van de QVAX-reservelijst werkt als volgt: als je jou registreert, geef je aan dat het vaccinatiecentrum je mag oproepen om op het einde van de dag een vaccin te ontvangen. Je moet binnen het halfuur de oproep kunnen bevestigen en je naar het centrum begeven. Zo niet, vervalt de uitnodiging en wordt iemand anders opgeroepen.

 

Alle laatste nieuws vind je op www.roeselare.be/vaccinatieen op www.laatjevaccineren.be  

Extra reservelijst voor last minute vaccinaties in centra Ieper en Poperinge

De vaccinatiecentra in Poperinge en Ieper werken in eerste instantie met de Qvax reservelijst  voor last minute vaccinaties. Daarnaast wordt nu wekelijks een extra 'Snel Oproepbare Reservelijst' aangelegd, voor vaccins die onmiddellijk geprikt moeten worden aan het einde van een prikdag.

Soms komen mensen niet opdagen of zijn er op het laatste moment annuleringen. Dan zijn er vaccins over die snel gebruikt moeten worden. Kan jij binnen het uur in het vaccinatiecentrum zijn? Duid per week aan op welke momenten jij je kan vrijmaken.

Iedereen kan zich inschrijven op de reservelijst, naargelang de beschikbaarheid van vaccins word je van oud naar jong opgeroepen. Elke week wordt een nieuwe reservelijst opgesteld. 

Voeg je naam toe