Waarom goede voornemens niet werken
Maak jij met Nieuwjaar ook altijd goede voornemens, maar slaag je er niet in om je eraan te houden? Je bent niet alleen! Meer dan 80% van de mensen maken hun voornemens niet waar. Dat komt omdat onze voornemens niet altijd even realistisch zijn. We geven onze plannen hierdoor sneller op dan gehoopt en er komt niet veel in huis van gezond gedrag.
Stel daarom voor jezelf haalbare Nieuwjaarsdoelen. Volgende gezondheidstips kunnen je helpen:
- Probeer je voedingspatroon niet drastisch om te gooien, maar streef naar kleine verbeteringen. Heb je nog niet de gewoonte om vaak fruit te eten? Ga dan de uitdaging aan om elke dag minimum één stuk fruit te nemen.
- Januari gaat ongetwijfeld gepaard met (digitale) aperomomentjes. Kies gerust eens voor een non-alcoholische drank en een gezond hapje zoals kerstomaatjes, stukjes fruit, ongezouten noten …
- Daag jezelf uit om korte verplaatsingen (naar de bakker, winkel, apotheek …) te voet of met de fiets te doen.
- Wil je het gedaan maken met je sigaret? Goed idee! Stoppen met roken kan je op eigen wilskracht doen maar je kan ook hulp inroepen. Dit laatste maakt de kans dat je de sigaret definitief vaarwel zegt, aanzienlijk groter. Neus eens naar de Tabakstop-website (www.tabakstop.be) voor tips. Spreek erover met je huisarts.
- Draag zorg voor je lichaam. Neem als vrouw de tijd om je borsten te leren kennen. Sta regelmatig voor de spiegel. Merk je veranderingen of maak je je zorgen, vraag raad aan je huisarts.
- Zit je ergens mee? Praat er dan over. Krop het niet op, denk niet dat het wel zal overwaaien, praat erover. Zit iemand anders met een ei, neem dan ook even de tijd om te luisteren. Een klein gebaar van jou, maar een grote hulp voor de ander.
- Probeer eens iets nieuws. Al altijd dansles willen volgen? Of tekenacademie? Of eindelijk die cursus Spaans starten? Neem je niet voor om je in te schrijven, maar stel als doel om gewoon eens een initiatieles bij te wonen. Wie weet krijg je de microbe te pakken.