Waarom vaccineren?

Door het vaccin maakt je lichaam antistoffen aan. Die stoffen helpen om tegen de deeltjes van het virus te vechten. Kom je later in contact met het virus? Dan beschermen de antistoffen jou.

Het vaccin beschermt niet alleen jezelf, maar ook de mensen in je omgeving. Het coronavirus is gevaarlijk voor o.a. mensen ouder dan 65 jaar of personen die aan bepaalde aandoeningen leiden. Als meer dan 70% van alle mensen in België zich laat vaccineren, kan het virus zich minder snel verspreiden. Dan zijn ook mensen die zich niet kunnen laten vaccineren beschermd. Dat heet groepsimmuniteit.

De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig en gratis voor iedereen.

Blijf ook na vaccinatie de regels respecteren tot er genoeg mensen zijn gevaccineerd. Hou dus 1,5 meter afstand, draag een mondneusmasker en was vaak je handen.

Wanneer kan ik mijn vaccin verwachten?

De timing kan nog veranderen, maar momenteel houdt men zich aan volgend schema:

 

Je zal steeds per brief, sms en/of e-mail uitgenodigd worden.
Het is belangrijk hierop te reageren, ook als je je niet wenst te laten vaccineren. Hoe je dit doet, lieten we reeds in onze vorige nieuwsbrief weten. Lees het gerust hier nog eens rustig na.

Je kan je ook laten registreren op de reservelijst. Dan wordt je gecontacteerd als iemand niet komt opdagen, zodat er geen vaccins verloren gaan.

Dag van je afspraak

Controleer thuis:

  • Als je koorts of andere symptomen van infectie hebt: anneleer je afspraak en maak een nieuwe afspraak voor een later moment.
  • Laat je huisdier thuis. Mantelzorgers, helper of tolk mogen je begeleiden, er is ook extra hulp in het vaccinatiecntrum beschikbaar indien gewenst.
  • Zorg dat je zeker op tijd bent en neem je uitnodiging (of e-ticket) en identiteitsgegevens (e-ID of paspoort) mee.
  • Handige tip: draag kledij waarbij de bovenarm makkelijk vrij te maken is voor het plaatsen van het vaccin.

Bij aankomst in het centrum:

  • Draag een mondmasker (bandana of sjaal is niet toegelaten, stoffen mondmasker wel)
  • Ontsmet je handen bij binnenkomst in het centrum.
  • onthaal: Een steward zal je temperatuur controleren, terwijl een onthaalmedewerker je identiteitsgegevens checkt.
  • registratie: Een medewerker geeft info over het vaccin en de nevenwerkingen en overloopt met jou je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Stel hier zeker al je vragen waar je zelf mee zit.
  • vaccinatie: Je krijgt een spuitje in de bovenarm.
  • opvolging: Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts. Je krijgt hierbij een vaccinatiekaartje waarop staat welk soort vaccin je kreeg en wanneer je verwacht wordt voor het tweede vaccin (indien van toepassing). Dit is echter geen officieel vaccinatiebewijs. Je kan zelf ook je vaccinaties raadplegen via MyHealthViewer.

Enkele weken na het eerste spuitje krijg je een tweede spuitje. Momenteel zijn voor elk vaccin 2 spuitjes nodig, behalve voor het vaccin van Johnson & Johnson

Na vaccinatie duurt het 10 tot 14 dagen vooraleer je lichaam antistoffen begint aan te maken. Pas dan beschermt het vaccin je zo goed mogelijk tegen het coronavirus.

Veelgestelde vragen

Deze en alle andere informatie kun je zelf nalezen op de website van de overheid: