Zorgteam in kaart brengen

Empact wil bij onze doelgroep, met name personen met minstens één chronische aandoening, het (zorg)team in kaart brengen en dit a.d.h.v. ons zorgteamkaartje dat de grootte van een identiteitskaart heeft. Op deze manier kan het makkelijk in de portefeuille.

Op deze kaart worden volgende namen en contactgegevens verzameld:

  • Persoon met zorg- en ondersteuningsnood (PZON)
  • Contactpersoon in geval van nood (ICE)
  • Mantelzorger
  • Huisarts
  • Huisapotheker
  • Ziekenfonds
  • Thuisverpleegkundige
  • Gezinszorg
  • Enzovoort

Geïntegreerde zorg en samenwerking starten bij het kennen van elkaar. Vandaar dat het team van de cliënt letterlijk in beeld gebracht wordt. Wanneer het kaartje effectief gebruikt wordt, zal het ervoor zorgen dat alle leden van het zorgteam elkaar sneller kunnen contacteren. En dit zeker in noodgevallen, zoals een meer verwarde periode, een ziekenhuisopname, enzovoort.

Hoe gaat het concreet in zijn werk?

1. Geef informatie over empact.

Dit kan via onze informatiebrochure.

2. Vul samen met de PZON (en de mantelzorger) het zorgteamkaartje in.

Zorgteamkaartjes zijn te verkrijgen via de coördinatoren, de actiecoördinatoren en de leden van de kernwerkgroep van empact (zie 'Wie zijn we?').

Je kan ook kaartjes aanvragen via ons contactformulier.

3. Vul het inclusiestrookje of het toestemmingsformulier in samen met de PZON. Bezorg het ons terug via het opgenomen postadres of via de (actie)coördinatoren.

Met dit formulier geeft de cliënt toestemming om:

  • Deel te nemen aan empact en gegevens te delen (zoals omschreven in de informatiebrochure),
  • Zijn gegevens te laten verwerken om effect te meten van bepaalde acties,
  • De leden van het zorgteam op de hoogte te brengen van deelname van het project (dit a.d.h.v. de lidkaart),
  • Deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek van empact (anoniem),
  • Deel te nemen aan vragenlijsten omtrent levenskwaliteit (telefonisch of digitaal).

Ga terug naar 'Acties bij inclusie'.

Aanvulling zorgteamkaartje corona

Om besmetting te voorkomen en het zorgteam te beschermen, kan de persoon met zorg- en ondersteuningsnood (PZON), als deze dit wenst, deze aanvulling tijdelijk gebruiken bij het zorgteamkaartje. Zo is het zorgteam meteen op de hoogte van de huidige situatie.

Download de corona-aanvulling van het zorgteamkaartje.

Hoe gebruik de PZON deze aanvulling?

  • Je houdt de 'corona - aanvulling' best bij je zorgteamkaartje.  (Tip: gebruik bv. een paperclip of vouw het tussen je zorgteamkaartje.)

  • Noteer eventueel in je communicatieschrift dat er een corona - aanvulling van je zorgteamkaartje is.

  • Bescherm je zorgteam en bel hen op, als je in quarantaine moet blijven.

  • Je kan de aanvulling corona - aanvulling’ voorleggen aan de mensen die je thuis verzorgen, aan de huisarts die je bezoekt en bij opname in het ziekenhuis. 

Geef je e-mailadres of dit van je mantelzorger door, als je specifieke tips wil voor personen met een chronische aandoening. Dit gebeurt via ons contactformulier.

Hoe ga je te werk?

  • Druk de aanvulling ‘corona aanvulling' af (zie hierboven),

  • Vul de gegevens in (arts),

  • Stop de 'corona aanvulling' in het zorgteamkaartje.

  • Noteer, indien dit nog niet gebeurde, in het communicatieschrift dat de aanvulling van het zorgteamkaartje werd ingevuld.

  • Geef het rijksregisternummer door aan empact via het inclusiestrookje.
    Dit kan via het vernoemde postadres, beveiligde e-mail (vb. Virtru, Zivr) of via beveiligde messenger (Siilo) of via een versleuteld bestand naar de actiecoördinator (geef het wachtwoord aan de actiecoördinator).
    (Empact brengt hiermee de doelpopulatie in kaart en in beeld naar de overheid toe.)

  • Geef eventueel een e-mailadres door. We bezorgen een specifieke nieuwsbrief met tips en tricks voor personen met een chronische aandoening.

Vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Ga terug naar 'Acties bij inclusie'.

Doelgerichte zorg

Zorg op maat van onze cliënt wordt meer en meer een vereiste. Dit omwille van de vergrijzing van onze bevolking, toename van meer complexe zorg, toename van cliënten met multimorbiditeit, enz. Er is meer wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat de kwaliteit van zorg verhoogt wanneer we de 'levensdoelen' van onze cliënt integreren in ons zorgplan. Patient empowerment is een noodzaak, maar hoe gaan we daar als zorgaanbieder mee om? Hoe geven we onze cliënt een stem? Wie stelt de doelen?

     Een definitie van doelgerichte zorg:

Doelgerichte zorg betekent de shift maken van vraag- en aanbodgestuurde zorg naar zorg die vertrekt van de persoon met een zorgnood en wat die graag wil bereiken. Het gaat om een positieve benadering van gezondheid, uitgaande van de eigen mogelijkheden én het versterken van deze mogelijkheden. 

Dit vraagt een andere houding en vaardigheden van de hulpverlener, andere manieren van samenwerken, ook tussen zorg- en welzijnswerkers én het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal. (Bron: 2017, Jan De Maeseneer, Family Medicine and Primary Care: at the crossroad of societal change)

 

Op het terrein zien we de verandering, er zijn en worden ook verschillende tools ontwikkeld om aan doelgerichte zorg te doen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Clever-tool (Arteveldehs), Zorgesperanto (Familiezorg WVL), Samenspraak (samana), Moreel kompas (AZ Delta), Doelzoeker (Vlaams Patiëntenplatform).

Maar je kan ook, via enkele kernvragen, vanaf morgen de levensdoelen al in de verf zetten van jouw cliënt:

“Eigenlijk weet ik niet veel over jou…

–Hoe verloopt een gemiddelde dag voor jou?

–Hoe zou een goede dag er voor jou uit zien?

–Wanneer heb je voor het laatst een fijne dag beleefd?

–Kan je nog doen wat je wil doen?”

Zo kan je op een eenvoudige en niet tijdrovende manier de 'levensdoelen' van je cliënt bevragen en meenemen binnen het MDO en het bepalen van de zorgacties in het geïndividualiseerd zorgplan.

Ga terug naar 'Acties bij inclusie'.

BelRAI

 Wat is BelRAI?

De BelRAI geeft een totaalbeeld van het functioneren van de persoon (fysiek, cognitief, psychisch en sociaal)met een zorg- en ondersteuningsnood en onderbouwt zo mee het geïndividualiseerde zorgplan.

De BelRAI screener geeft aan of de afname van een uitgebreid BelRAI instrument zinvol is.

De BelRAI beoordelingsinstrumenten zijn gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde instrumenten van interRAI. De interRAI instrumenten leveren ook gevalideerde algoritmen die op basis van de verzamelde informatie berekeningen maken met betrekking tot het functioneren van de persoon, zijn zorgrisico’s en zijn sterkten en zwakten. De algoritmen geven ook aan wat de aandachtspunten van de persoon zijn en laten de zorgverlener toe een kwaliteitsvol zorgplan op te stellen.

Alle gegevens worden opgeslagen in de centrale BelRAI-databank zodat ze met alle betrokken zorgverleners kunnen worden gedeeld.

Momenteel zijn volgende uitgebreide BelRAI instrumenten beschikbaar:

  • voor personen met thuiszorg (Home Care);
  • voor personen die in een zorginstelling verblijven, bijvoorbeeld woonzorgcentra (Long Term Care Facilities);
  • voor personen binnen een instelling voor acute zorg (ziekenhuis) (Acute Care);
  • voor personen die nood hebben aan palliatieve zorg (Palliative Care);
  • voor personen die in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg verblijven (Mental Health);
  • voor personen die in de ambulante geestelijke gezondheidszorg worden opgevolgd (Community Mental Health).

De verschillende instrumenten sluiten elkaar niet uit, maar vullen elkaar aan. Een belangrijk deel van de vragen die in de verschillende instrumenten gesteld worden zijn immers identiek. Dit vereenvoudigt de uitwisseling van gegevens en informatie tussen verschillende zorgomgevingen, zoals tussen instellingen onderling of tussen instellingen en individuele zorgverleners, aanzienlijk. BelRAI is op die wijze bijzonder geschikt om de continuïteit van de zorg te ondersteunen en om de opvolging van zorgprocessen te vereenvoudigen.

BelRAI laat toe beoordelingen uit het verleden, van vandaag en van morgen met elkaar te vergelijken. De zorgschalen kunnen een evolutie in de tijd aangeven waardoor de verandering van iemands zorgnoden eenvoudiger kan worden geobserveerd.

Copyright © 2018 BelRAI

Lees meer omtrent BelRAI

Wat zijn de RAI instrumenten?

BelRAI is gebaseerd op de internationaal gevalideerde instrumenten, de interRAI instrumenten. De instrumenten worden wereldwijd gebruikt en zijn ontwikkeld door de onderzoeksgroep interRAI. Er is dus constante wetenschappelijke ondersteuning. Met RAI worden professionals en organisaties ondersteund om veilige en passende beslissingen te nemen voor kwetsbare personen. De basis vormen systematische observaties door verpleegkundigen en verzorgenden. Professionals krijgen een overzicht van aandachtsgebieden voor verbetering van het functioneren op zowel fysiek, psychosociaal en medisch vlak. Evidence based suggesties helpen bij het kiezen voor passende acties.

                              

Bekijk dit filmpje over de toepassing              Bekijk dit filmpje over de toepassing

van de RAI in de thuiszorg.                                van de RAI bij langdurige zorg na opname.

 

  BelRAI 2.0 webapplicatie

In de opleidingen BelRAI werken we met de demo van de BelRAI 2.0 webapplicatie. De links vind je hieronder of via de BelRAI website:

BelRAI 2.0 webapplicatie

Deze applicatie wordt gebruikt in het kader van zorgverlening. De toegang kan via je eID of via itsme. Je kan de beoordeling van je cliënt invoeren na het ingeven van het rijksregisternummer van je cliënt. (Handleiding BelRAI 2.0 webapplicatie, (c)2018)

Ook de offline versie van de BelRAI screener is ontwikkeld: de BelRAI screener Mobile Browser. Klik hier om deze af te nemen.

Demo applicatie

Iedereen heeft toegang tot deze applicatie mits het aanmaken van een gebruikersnaam en wachtwoord. Via deze applicatie kan je de verschillende BelRAI-instrumenten inoefenen met fictieve cliëntnamen.

Let op: er is geen pdf beschikbaar van de BelRAI-resultaten.

Wiki handboek

Hier vind je de uitgebreide handleiding bij alle BelRAI-instrumenten. Het is een hulp bij het correct interpreteren van de vragen en van de resultaten (bv. de zorgschalen).

BelRAI opleidingen (mede) georganiseerd door empact

Er is een protocolakkoord om de BelRAI instrumenten te gebruiken, ondertekend door zowel de federale overheid als de deelstaten. Vlaanderen kwam al met een concrete planning voor de implementatie van de BelRAI:

 Het gebruik en de implementatie van de BelRAI instrumenten vraagt de nodige opleiding.

Klik hier om het opleidingstraject van empact te bekijken.

Klik hier om onze kalender met activiteiten te bekijken.

Na het volgen van een workshop met een terugkomdag kan je ook deelnemen aan het interactief bord omtrent BelRAI.

Toegang tot BelRAI 2.0 webapplicatie

Om toegang tot het centrale BelRAI-platform te kunnen krijgen, moet de betrokkene in een centrale databank (CoBHRA plus) gekend zijn. Momenteel zijn dat enkel de houders van een diploma en een visum gelinkt aan een zorgberoep dat in CoBHRA+ is opgenomen overeenkomstig de gecoördineerde wet van 10 mei 2015 met betrekking tot het uitoefenen van zorgberoepen (externe link) (het voormalige KB nr. 78).

Voor de chronic care projecten wordt hiervoor een uitzondering gemaakt en wordt er een whitelist aangelegd.

Ben je houder van een ander diploma, volgde je een opleiding BelRAI en wens je toegang te krijgen tot de applicatie? Doe je aanvraag via deze link.

 

Ga terug naar 'Acties bij inclusie'.