Spring naar hoofd-inhoud
29 november 2019

Studiedag: Bewegen bij ouderen in de zorg

Bewegen ouderen binnen jouw zorginstelling voldoende? Laat je inspireren door vernieuwende concepten en good practices uit Vlaanderen en Nederland om ouderen letterlijk uít hun bed te krijgen.

Bewegen ouderen binnen jouw zorginstelling voldoende? Want het staat zwart op wit: Beweging verbetert de lichamelijke conditie van ouderen, verlaagt hun kans op valincidenten, dementie en andere lichamelijke ongemakken zoals doorligwonden, obstipatie en incontinentie én ze voelen zich ook fit in hun hoofd.

 

Maar hoe krijg jij dit voor elkaar als directie of zorgpersoneel?

 

Kom naar de studiedag ‘Bewegen bij ouderen in de zorg’! Laat je inspireren door vernieuwende concepten en good practices uit Vlaanderen en Nederland om ouderen letterlijk uít hun bed te krijgen. Ontdek tools om beweging bij ouderen binnen jouw zorginstelling bovenaan de agenda te zetten. En beleef het zelf!

Programma

Vrijdag 29 november - ARhus Roeselare

8u30 - 9u00

Ontvangst

9u00 – 9u10

Welkomstwoord Nele De Baecke en Lien Vandenberghe, Logo Midden-West-Vlaanderen

9u10 – 10u10

Fitness als medicijn Lieselot Decroix, Doctor in de revalidatiewetenschappen en inspanningsfysiologie (PhD) Ontdek hoe je met beweging gezondheidswinst boekt, en ook mét een aandoening je levenskwaliteit verhoogt en beter functioneert in het dagelijks leven.

10u10 – 10u30

Pauze

10u30 – 12u30

BEZIG - BEweging in ZIekenhuis Gelderse Vallei (NL) Jaap Dronkers, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Laat je beïnvloeden door het ziekenhuisproject ‘BEZIG’ als een eye-opener voor jouw zorginstelling. Je maakt kennis met de succesfactoren van het project. Het doel? Patiënten uit hun bed krijgen en meer doen bewegen met behulp van een mobiliteitsschema.

12u30 – 13u30

Lunch en materialenbeurs

13u30 – 14u00

Fitcoach in WZC Ter Berken Nele Mesure, Directeur bewonerszorg WZC Ter Berken Maak kennis met de troeven van een fitcoach. De uitdaging van deze coach? Ouderen in het woonzorgcentrum méér doen bewegen.

14u00 – 14u30

Exergames voor ouderen Dr. Katrien Verhoeven, Onderzoeker expertisecel Healthy Living UCLL Leer bij over het ontstaan, doel en effect van digitale games om beweging in de ouderenzorg te stimuleren en aan valpreventie te doen. Test het zelf al uit tijdens de middagpauze.

14u30 – 15u00

Praktische tools om beweging te bevorderen bij ouderen Nele De Baecke en Lien Vandenberghe, Logo Midden-West-Vlaanderen Je krijgt tot slot nog een overzicht van voorbeelden, materialen en methodieken om ouderen in jouw organisatie aan het bewegen te krijgen, gebundeld in een inspiratiegids.

15u00

Slotwoord

 

Kostprijs: € 20 (inclusief lunch en inspiratiegids)

Inschrijven is verplicht en kan tot 22 november via nele@logomiddenwvl.be

Wanneer?

29 november 2019 - 08:30